Natur Park Südgelände – det gamle godsbaneterræn

Oplev Natur Park Südgelände på det gamle godsbaneterræn i den sydlige ende af Schöneberg, og se naturen med fuglevildt, dyr og planter tage byen tilbage.

Berlin Walks – Südgelände

Vi har valgt en gåtur i det grønne, og se, hvordan vild natur langsomt overtager de forfaldne jernbaneanlæg. Her er biodiversitet og urban kunst

Berlin Walks

Det gamle godsbaneterræn

Natur Park Südgelände ligger på det 18 hektar store Südgelände i den sydlige del af Schöneberg. Südgelände er et tidligere godsbaneterræn til banegården Tempelhof.

Natur Park Südgelände er en lille del af Südgelände, og er i dag en skøn blanding af vild natur, forfaldne jernbaneanlæg, dyreliv, kunst og Berlinere på udflugt.

Natur Park Südgeländes vartegn er det 50 meter høje vandtårn. Tårnet er bygget i 1927.

Se naturen vende tilbage

Natur Park Südgelände - det gamle godsbaneterræn

Langsomt men sikkert forgår de gamle anlæg, og naturen tager over. Stier, installationer og udkigstårne vedligeholdes, så du på sikker afstand og på betryggende vis kan få et kig på naturens vidunderlige gang.

En park uden hunde og cyklister

Natur Park Südgelände - det gamle godsbaneterræn

I den indhegnede del af parken er det af hensyn til naturopretningen ikke tilladt at forlade stierne, og selve parken er ikke indrettet til, at du kan have en cykel med. Også hunden må blive hjemme.

Uden for indhegningen kan du cykle, færdes overalt og have hunden med.

Natur Park Südgelände - det gamle godsbaneterræn

Damplokomotiv DRB 50 3707-2

DRB Class 50 i Natur Park Südgelände

Damplokomotivet er bygget på Henschel und Sohn i Kassel i 1940 og har betegnelsen DRB Class 50. Modellen blev sat i produktion fra 1939 som en vigtig del af forsyningen til oprustningen i Nazi-Tyskland.

DRB 50 3707-2 har efterfølgende kørt i DDR i hvert fald frem til 1979, hvor der findes fotos af lokomotivet i drift.

Tysklands ældste lokomotivdrejeskive

Dengang lokomotiver kørte på damp og ikke havde bakgear, var det nødvendigt at kunne vende et lokomotiv til at køre i en anden retning.

På godsbaneterrænet har det været vigtigt at kunne vende på forholdsvis lidt plads, og til det formål har man haft en kæmpe drejeskive. Vendingen foregik så ved at lokomotivet kørte op på drejeskiven, som kunne vende lokomotivet den anden vej. rundt. Betjeningen foregik ved håndkraft.

Drejeskiven her er Tysklands ældste, den er ret velbevaret, og selvom den forlængst er ophørt med at have sin funktion, skulle den efter sigende stadig fungere.

Tysklands ældste lokomotivdrejeskive i Natur Park Südgelände

Berlin Walk – Naturpark Südgelände

Natur Park Südgelände

Parken er knap 2 km lang, så du kan sagtens komme til at gå en 3-, 4- eller 5-kilometers tur, hvis du går hele parken rundt.

Den korte version er at stå af ved den ene af de to stationer og på ved den anden. Så er turen 1,5 kilometer, eller længere, hvis du vælger afstikkere rundt i den naturskønne park.

Nordlige indgang til parken: Südkreuz: S-Bahn Ring m.fl.
Sydlige indgang til parken: Priesterweg: S2, S25 og S26

Entre 1 Euro, som betales i billetautomaten.

Åbent alle dage fra kl. 9 til solnedgang.

www.natur-park-suedgelaende.de

Læs mere om de andre ture i Berlin Walks

Berlin Walks - byvandring i Berlin

Vi har samlet forslag til ture med oplevelser og seværdigheder. Du kan læse mere om Berlin Walks.

Annonce