DDR – det gamle Østtyskland 1949 – 1990

Deutsche Demokratische Republik – arbejderstat bag jerntæppet

Fra socialistisk ideal til brutalt diktatur. DDR – Deutsche Demokratische Republik – også kaldet Østtyskland – var en selvstændig stat fra 1949 til 1990 med hovedstad Berlin, det vi kender som Østberlin.

DDR blev grundlagt som en socialistisk stat i den del af Tyskland, som var den sovjetisk kontrollerede del efter 2. verdenskrigs afslutning maj 1945.

DDR Staatsrat - DDRs gamle statsrådsbygning

I over 40 år udviklede de to Tysklande sig vidt forskelligt. Østtyskland, som var den mindste af de to, tilsluttede sig i 1956 Warszawa-pagten, mens Vesttyskland var en del af NATO. De to blokke mødtes altså her i det, der betegnes som Den Kolde Krig.

Efter Berlinmurens fald i 1989 blev der afholdt frit valg i DDR, hvor vælgerne stemte for en regering, der gennemførte Tysklands genforening i 1990.

Artikler om DDR – oplevelser i Berlin med DDR som tema

Læs mere om DDRs historie og få svar på, hvor du kan opleve sporene efter DDR i dag i artikelerne herunder.

East Side Gallery Berlin - Pixabay.com

East Side Gallery er Verdens længste udendørs galleri med 100 kunstværker malet på 1.300 meter af Berlinmuren.

Oplev de berømte billeder inspireret af graffiti på muren: East Side Gallery – kunst på resterne af Berlinmuren

Berlinmurens historie Potsdamerplatz

Berlinmuren delte fra 1961 til 1989 Berlin, og selv om det er længe siden, er Berlinmuren stadig et spændende tema. Læs mere om Berlinmuren og se, hvor du kan opleve muren i dag.

Det gamle STASI hovedkvarter i Normannenstrasse
Det gamle STASI hovedkvarter i Normannenstrasse. Oplev historien bag DDRs frygtede og brutale efterretningstjeneste STASI, udvikling og arbejdsmetoder til overvågning og kontrol af borgere i DDR.
STASI fængslet i Hohenschönhausen
STASI fængslet i Hohenschönhausen. Besøg det gamle DDR-fængsel, som er mindested og museum for DDR-diktaturets overgreb på politiske modstandere.
Berlins historie: Den Kolde Krig – Blokaden af Berlin og den amerikanske luftbro
Berlinblokaden, der varede knap et år fra den 24. juni 1948 til den 11. maj 1949, var en af de største konflikter under den kolde krig. …
Den forladte forlystelsespark Spreepark
Oplev guidede ture i Spreepark, den forladte forlystelsespark fra DDR. Parken har ligget øde hen som abandoned place siden 2001. Læs om Spreepark her.
Tysklands genforening 3. oktober 1990
Tyskland blev genforenet den 3. oktober 1990 efter Berlinmurens fald 9. november 1989. Mange år efter Den Kolde Krigs afslutning er der stadig store forskelle mellem …
Dresden
Dresden. Oplev en weekend i Dresden, kun et par timer syd for Berlin. Dresdsen er en flot, gammel by på skråningerne ned mod Elben. Læs vores …
Se Anders Østergaards dokumentar “1989”
Se Anders Østergaards dokumentarfilm om det storpolitiske spil i efteråret 1989, der førte til Berlinmurens fald den 9. november.
Biografier om Berlinmurens fald
Tre gode biografier om Berlinmurens fald af Harald Jäger, Günther Schabowski og Joachim Gauck
Rügen ved Østersøen
Rügen med Prora og de fine sandstrande ud til Østersøen et oplagt udflugtsmål fra Berlin. En 3 timers tur igennem et praktisk talt øde Mecklenburg-Vorpommern.
Berlinmurens historie: Berlinmurens fald
Berlinmuren. Berlinmurens fald i 1989 var en kæmpe historisk begivenhed. Afslutningen på Den Kolde Krig mellem Øst og Vest og afviklingen af DDR, Østtyskland
Berlinmurens historie: Den Kolde Krig
Berlinmurens historie: Læs om Den Kolde Krig. Berlins deling i øst og vest fra 1961 til 1989. Frygten for atomkrig. Berlinmurens opførelse og Den Kolde Krig.
På sporet af Berlinmuren
Berlinmuren. Berlinmuren delte Berlin fra 1961 til 1989. Læs om Berlinmuren, murens rolle i Den Kolde Krig og se, hvor du kan finde spor af Berlinmuren …

Book tur med GetYourGuide

Annonce

Følg os for flere gode tips om Berlin

Du kan se mere Berlinblog.dk, hvis du følger os på email eller på facebook, twitter, instagram og pinterest.