BerlinmurenBerlins historieDDR

På sporet af Berlinmuren

Berlinmuren delte Berlin fra 1961 til 1989. Læs om Berlinmuren, murens rolle i Den Kolde Krig og se, hvor du kan finde spor af Berlinmuren i Berlin

Se og oplev resterne af Berlinmuren

Hvor gik Berlinmuren?

Berlinmuren - på sporet af Berlinmuren. Markering af Berlinmurens forløb.

Berlinmuren stod fra august 1961 til november 1989 og adskilte Øst fra Vest. Mens Berlinmuren stod der, havde den rigtig stor betydning for udvikling af Berlin.

Det er længe siden, den blev revet ned, men du kan stadig se rester af Berlinmuren.

Murens forløb igennem hele Berlin er markeret. De sidste rester af muren og vagttårnene er nu fredede.

Her er mere om, hvor du kan opleve resterne af den engang så forhadte Berlinmur.

Den turistede – resterne af Berlinmuren på Potsdamer Platz

Berlinmuren

Postdamer Platz blev stærkt beskadiget under 2. verdenskrig og lå hen i ruiner i årene efter.

Grænsen mellem øst og vest gik lige i den vestlige kant af pladsen. Som følge af en stadig mere isolerende holdning fra DDR blev bygningerne omkring pladsen ikke genopbygget. Tværtimod blev de resterende bygninger fjernet for at give plads til yderligere bevogtning af grænsen.

Hen over Postdamer Platz løber en stribe af brosten igennem fortovs- og vejbelægning hvor muren stod.

På pladsen lige ved trappen til stationen står langs denne markering nogle bevarede stykker af den originale Berlinmur. Fotos og plancher fortæller fakta og om murens historie.

Vagttårnet ved Potsdamer Platz

DDR vagttårn ved Potsdamer Platz

Nogle få hundrede meter fra Potsdamer Platz kan du set et af de gamle DDR-vagttårne i Erna Berger Str.

Vagttårnet er en del af museet Die Mauer / The Wall på Leipziger Platz, www.diemauerthewall.de.

Die Mauer The Wall Museum Berlin

Dokumentationscentret Bernauerstrasse

På sporet af Berlinmuren

Dokumentationscentret om Berlinmuren er bestemt et besøg værd.

„In Erinnerung an die Teilung der Stadt vom 13. August 1961 bis 9. November 1989 und dem Gedenken an die Opfer kommunistischer Gewaltherrschaft“

“I erindring om byens deling fra 13. august 1961 til 9. november 1989 og til minde om ofrene for det kommunistiske tyranni” står der på et stykke af muren, der er bevaret, så man kan se murens konstruktion med vagttårn, overvågningsudstyr, vej til patruljering og løbegange til hunde.

Netop hvor muren blev opført, lå der en beskadiget kirke, som DDR-styret forlangte fjernet. I 1985 bortsprængte de Kirche der Versöhnung, Forsoningens Kirke, til fordel for sikkerheden langs muren.

Og der var her i Bernauerstrasse den 19-årige DDR-grænsevagt Conrad Schumann 15. august 1961 tog tilløb, smed sit gevær og sprang over pigtrådshegnet ind i friheden i Vestberlin. Flugten blev fulgt af pressen, og Conrad Schumanns spring er et kendt foto fra den kolde krig.

Du kan læse meget om Berlinmuren på Berlinblog.dk, men du ved ikke noget, før du har besøgt dokumentationscentret i Bernauerstrasse.

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

DDR-vagttårnet i Treptow

fullsizeoutput_af9

Grænsen gik  langs kanalen, der skiller Görlitzer Park fra Treptow, og inde på plænen lige over for Arena står et vagttårn, der i dag mest bruges til kunst- og fotoudstillinger.

Den  kendte  – Check Point Charlie

På sporet af Berlinmuren

Ikke til at komme uden om, når vi taler om Berlinmuren og dens historie. Udstillingen starter allerede før man kommer ind: På gaden fortæller fotostater om optakten til og baggrunden for Berlins deling og Den Kolde Krig.

Museet er spækket med historier om murens ofre og om både vellykkede og tragiske flugtforsøg.

Museet åbnede i oktober 1962, da Berlinmuren var kun et år gammel. Museet startede i en 2-værelses lejlighed over for den netop opførte Berlinmur, og allerede i 1963 flyttede museet til den nuværende adresse.

Stifteren, Dr. Rainer Hildebrandt, dedikerede sit liv til kampen mod det umenneskelige, først mod Hitler, sidenhen mod kommunismen. Hildebrandt døde i 2005 og museet drives i dag af hans enke.

www.mauermuseum.de

Der hvor Berlinmuren faldt

Bornholmerstrasse

Om aftenen den 9. november 1989 blev presset på grænseovergangene så stort, at en vagthavende ved grænseovergangen i Bornholmerstrasse besluttede sig for midlertidigt at åbne grænsebommen.

Dermed skrev Harald Jäger sig ind i historien som manden, der åbnede muren. Senere skrev Harald Jäger sin biografi, som er fantastisk læsning.

Læs mere om Berlinmurens fald.

Den kunstneriske – East Side Gallery

Berlinmuren - Eastside Gallery

I dag flokkes turister om East Side Gallery, verdens længste udendørs galleri.

Kunstværket blev udført i 1990 og renoveret i 2009. Her på bagsiden af muren var der før 1990 ikke et penselstrøg i noget som helst andet end den officielle hvide farve, muren havde.

Som en markering af murens fald inviterede Berlin en række internationale kunstnere til at udsmykke den tidligere så forhadte mur.

East Side Gallery blev fredet i 2013 efter en del postyr, da en entreprenør flyttede et par af de udsmykkede mur-sektioner for at give adgang til en byggeplads langs muren.

Du finder East Side Gallery langs Mühlenstr. mellem Ostbahnhof og Warschauer Str.

I den ende af East Side Gallery, der ligger tættest på Warschauer Brücke ligger også The Wall Museum, www.thewallmuseum.com.

Den festlige – Mauerpark

Mauerpark - Berlinblog.dk

Umiddelbart efter Berlinmurens fald opstod ideen med at skabe et grønt bånd gennem Berlin hvor muren havde delt byen. Det lykkedes stort set kun et sted, nemlig i det tætbebyggede Prenzlauer Berg. Ethvert tiltag til at ændre ved parken endsige overvejelser om et bygge lidt i kanten er indtil videre blevet droppet efter store folkelige protester.

Mauerpark har kæmpe  loppemarked hver lørdag fra 8 – 18, og hver søndag i sommerhalvåret (+/-) kan man høre karaoke i Mauerpark.

Joe Hatchiban fra Dublin kommer på sin orange budcykel ombygget til formålet med et gedigent lydanlæg og sørger for underholdning fra amfiscenen. Det kan du se mere om på Loppemarkeder i Berlin

Den dovne: wikipedia

Fakta om Berlinmuren

Berlinmuren blev opført den 13. august 1961, officielt for at holde fascismen ude, uofficielt for at hindre DDR-borgerne i at forlade DDR.

Muren faldt den 9. november 1989; det vil sige, bommen ved grænseovergangen i Bornholmerstrasse blev kortvarigt åbnet.

DDRs første frie valg i marts 1990 gav et flertal til CDU, der var gået til valg på en tysk genforening, og denne blev gennemført 3. oktober 1990. Det meste af Berlinmuren blev revet ned i løbet af 1989-90.

Den for motionister: cykelrute langs muren

Muren er markeret i vejbelægning, fortove mv. og der er – især uden for bymidten – opsat skilte, så man kan følge de 156 km igennem og rundt om Berlin.

For supermotionisten: Hele turen gennem det engang delte Tyskland

Grænsen mellem Øst- og Vesttyskland var 1.393 km lang, så kom bare frisk i sadlen.

Læs meget mere om Berlinmuren

Berlinmuren

I anledning af, at det den 13. august 2021 er 60 år siden, Berlinmurens blev opført, har vi en række artikler om Berlinmuren, hvor vi søger at give svarene på, hvad der gik forud for Berlinmurens opførelse, hvilke konsekvenser den fik, og hvordan det var at leve med Berlinmuren, som adskilte Berlin i Øst- og Vestberlin fra 1961 til 1989.

Læs mere i vores temaserie om Berlinmuren.

Book guide ture om Berlinmuren

Nicolaj Holmboe Dansk Guide i Berlin

Har du fået mod på at gå mere i dybden eller vil du bare have lidt ekstra ud af besøget i Berlin, så kan guidede ture give nogle helt særlige oplevelser.

Har du brug for en lokal og dansktalende guide til at vise mere af Berlin, arrangere ture og vise rundt, så læs mere om guidede ture om Berlinmurens historie på Dansk Guide i Berlin.

Annonce

Du kan booke guidede ture med Berlinmuren og den delte by som tema.

Turene er med lokale guides og tilbydes på en del forskellige sprog. Turene tilbydes i alle prisklasser, og de fleste ture er overraskende billige.

Du får en fantastisk Berlin-oplevelse og en masse viden om Berlin og Berlins historie.

Læs mere om de forskellige ture og book på GetYourGuide.

Læs meget mere om Berlinmuren

Berlinmuren

I anledning af, at det den 13. august 2021 er 60 år siden, Berlinmurens blev opført, har vi en række artikler om Berlinmuren, hvor vi søger at give svarene på, hvad der gik forud for Berlinmurens opførelse, hvilke konsekvenser den fik, og hvordan det var at leve med Berlinmuren, som adskilte Berlin i Øst- og Vestberlin fra 1961 til 1989.

Læs mere i vores temaserie om Berlinmuren.

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar