Hamburg

Et dejligt gensyn med Hamburg

Kun tre timers kørsel/togtur fra Berlin – eller godt en times kørsel syd for den dansk-tyske grænse – ligger Hamburg, Tysklands næststørste by med omkring 1,8 millioner indbyggere.

Jeg boede en kort periode i 1994-95 i Hamburg, og en udflugt til Hamburg har derfor været et kært gensyn med byen, der har udviklet sig enormt og endda fået et par nye bydele siden da.

Hamburg har en kæmpe havn – en af Europas største. De fleste af os kender den kun fra motorvejen sydpå, og her er containerterminalerne ikke noget kønt syn. Hamburg Hafen med sin skibstrafik og fiskeri har sat et stort præg på byens udvikling, identitet og velstand. Hamburg er en ret velhavende by.

Hamburgs centrum – Altstadt

Hamburgs centrum med alt, hvad deraf følger, især mange turister. Men her er alligevel ret kønt, og vi vælger at kigge lidt på Binnenalster, Rathaus, og kvarteret omkring Deichstrasse med de hyggelige restauranter. Langs Binnenalster ligger de gamle rederiers og shippingfirmaers tidligere domiciler, i dag de dyreste shoppingområder.

Hamburg Hamburg

HafenCity

En helt ny bydel, der er under fortsat opbygning. Fra 2001 og frem mod 2020 vil det tidligere havneområde være omdannet til boliger til ca. 12.000 personer og have omkring 45.000 arbejdspladser. Masser af nye bygninger, nogle med spændende arkitektur, blandt de gamle pakhusbygninger og beliggenheden tæt på centrum og ved Elben gør bydelen attraktiv – ikke mindst med cafeerne og Internationale Maritime Museum helt ned til havneløbene.

Hamburg Hamburg

Wilhelmsburg

Vi kører ud og ser Wilhelmsburg, som jeg aldrig havde hørt om før filmen Soul Kitchen fra 2009. Området er stort, og bydelen ligger lidt pudsigt ude i Elben, hvor der ellers kun er industri- og havneområder. Og det er netop pointen. Bydelen er beboet af store grupper indvandrere, der flyttede her ud for at finde et centralt og billigt sted at være. Bydelen er ret ukendt, og den er faktisk lidt besværlig at finde ud til i bil.

Hamburg Hamburg

Blankenese

Velhaverforstaden Blankenese er et udflugtsmål. Beliggende højt over Elben og med udsigt over et af flodens bredeste steder er der ligefrem smukt i Blankenese. Og ufattelig dyrt, hvis man vil bo her. Men for en udflugt og en kop kaffe eller et besøg på en af de mange (fiske-)restauranter er det ikke dyrere end inde i byen.

Hamburg

St. Georg

St. Georg er området bag hovedbanegården, og så ved vi godt, hvad klokken er slået. Men det er mit gamle hood, så det er her, vi bor. Der er masser af hoteller i området, sikkert både gode og dårlige. Det samme gælder restauranter og cafeer. Egentlig er det kun nogle få cafeer midt på Lange Reihe, vi synes er interessante. St. Georg ligger også langs med søen Aussenalster, som er flot at gå eller løbe en tur rundt om.

Hamburg Hamburg

St Pauli og Reeperbahn

Hamburgs formentlig største attraktion er St. Pauli med Reeperbahn. Oprindeligt Hamburgs gamle havnekvarter med tilhørende forlystelser.  Reeperbahn har et væld af teatre, barer, restauranter og spillesteder med musik inden for både subkulturer og mainstream.

Hamburg Hamburg

Facit

Hamburg er og bliver Hamburg. Og bestemt et eller flere besøg værd.

www.hamburg.de