David Bowie i Berlin

Hvor boede David Bowie i Berlin?

Berlin Bowie Walk

David Bowie har lavet noget fantastisk musik og i høj grad sat sit præg på udviklingen af musik igennem 1970’erne og 1980’erne.

Men hvad har David Bowie med Berlin at gøre?

David Bowie i Berlin

På ‘Where are we Now’ fra David Bowies album ‘The Next Day’ fra 2013 sætter den dengang 66-årige Bowie billede og ord på minderne om et Berlin fra en fjern fortid.

Sort-hvide billeder af den delte by, fra sin gamle adresse og et par af stamstederne. Meget Berlin-nostalgisk.

Nummeret Where Are We Now er bestemt ikke pladens bedste nummer, men nu er Berlinblog.dk heller ikke nogen musikanmeldelse.

Berlin Bowie Walk

David Bowie boede i Schöneberg på Haupstrasse 155, hvor han delte en 10-værelseslejlighed med Iggy Pop. Og de hang ud i kvarteret. Gik på Anderes Ufer. i dag: Neues Ufer (Vom anderen Ufer, “fra den anden bred” er det tyske udtryk, der svarer til det gamle og nedsættende udtryk ”på den forkerte side”), muligvis på Café Mitropa, i dag: Café M og i hver fald en del på Dschungel i dag: Schlumberland. Dschungel flyttede i 1978 til Nürnbergerstrasse, og trak både Bowie, Iggy Pop og en masse andre kendte kunstnere og trendsettere med sig. Klubben lukkede 1993 og i dag finder du i stedet Hotel Ellington på adressen.

David Bowie flyttede fra Los Angeles til Berlin, han har i interviews fortalt at det var for at komme på fode igen efter et længerevarende stofmisbrug. At vælge Berlin var ikke det rette valg for at komme ud af stofferne, Berlin var på det tidspunkt præget af let adgang til stoffer og havde ikke helt den ønskede virkning. En anden årsag var at han var stærkt inspireret af post-punk musikken fra Berlin, som indeholdt elementer fra punk, elektronisk musik og meget andet.

David Bowie nåede i Berlin-perioden fra 1976 til 1979 at indspille og udgive albumene Low, ”Heroes” og Lodger. Bowie optræder i filmen Christiane F – wir Kinder vom Bahnhof Zoo, som han også har skrevet musikken til.

Hansa Studios i Berlin

Bowie indspillede sine album i Hansa Tonstudios ved Potsdamer Platz. Studiet lå lige op ad Berlinmuren, og var også kendt som ‘Hansa by the Wall’.

David Bowie i Berlin

I 1980’erne fulgte Depeche Mode, U2 og Nick Cave David Bowies og Iggy Pops ide med at finde ny inspiration og en ny lyd i Berlin.

Tilbage i sommeren 2014 besøgte David Bowie udstillingen Martin Gropius Bau i Berlin.

Bowie Berlin

Bowie-steder i Berlin:

Schöneberg:

 • Schlumberland, Golzstrasse. Den oprindelige Dschungel, før den flyttede til Nürnbergerstrasse
 • Dschungel i Nürnbergerstrasse – i dag ombygget til Ellington, et flot designhotel med Duke Ellington som tema. Ingen spor af hverken jungel eller David Bowie
 • Cafe M, Golzstrasse. Åbnede i 1979 som Cafe Mitropa. Jeg har tit fået fortalt historier om David Bowies besøg på Mitropa, men det kan ikke være mens han boede i Berlin, for cafeen er først åbnet efter han flyttede. Men han kan sagtens have sat sine ben her
 • Neues Ufer, dengang Anderes Ufer. Lige ved siden af Haupstrasse 155, hvor David Bowie og Iggy Pop boede
 • Hapstrasse 155. Ved indgangen til opgaven er der en mindeplade til ære for David Bowie

Kreuzberg:

 • SO36, legendarisk spillested i Kruzberg, hvor Bowie har optrådt og var flittig gæst
 • Hansa Tonstudio ved Potsdamer Platz, hvor Bowie indspillede sine plader
  Hansa har rundvisninger og tilbyder også Bowie-ture rundt i byen

Dahlem:

 • Bowie – og Iggy Pop – holdt af at besøge den ekspressionistiske kunstsammenslutning Brücke i Dahlem. På museet hænger et par billeder, som inspirerede til pladecovers og formentlig også til teksten til en af de mest markante Berlin-sange, Heroes
  Du kan læse mere om udstillingerne på Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem

7 comments

 1. Hey would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m
  having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique. P.S Sorry for getting
  off-topic but I had to ask!

  1. Hey, very off topic, still you deserve an answer. Thanks for visiting my Berlinblog.dk. I use WordPress. I am not a blogging expert, so I took a quick choice between the few I knew and I liked the Worspress design and I liked that I could transfer my own url at a reasonable price. Hope you will find what suits your needs. Best regards Ulrik

Comments are closed.