Det skæve BerlinOplev Berlin

David Bowie i Berlin

David Bowie boede i Berlin 1977 – 1979 i Schöneberg. Berlin perioden har haft en stor betydning for Bowie. Læs om David Bowie i Berlin.

Hvor boede David Bowie i Berlin?

David Bowie har lavet noget fantastisk musik og i høj grad sat sit præg på udviklingen af musik igennem 1970’erne og 1980’erne.

Men hvad har David Bowie med Berlin at gøre?

David Bowie i Berlin

På ‘Where are we Now’ fra David Bowies album ‘The Next Day’ fra 2013 sætter den dengang 66-årige Bowie billede og ord på minderne om et Berlin fra en fjern fortid.

Med sort-hvide billeder af den delte by, fra sin gamle adresse og et par af stamstederne er videoen meget Berlin-nostalgisk.

Se musikvideoen til Where Are We Now

Hauptstrasse i Schöneberg

David Bowie boede i Schöneberg på Haupstrasse 155, hvor han delte en 10-værelseslejlighed med Iggy Pop.

Neues Ufer - Bowie i Berlin

Og de hang ud i kvarteret. Gik på Anderes Ufer. i dag: Neues Ufer (Vom anderen Ufer, “fra den anden bred” er det tyske udtryk, der svarer til det gamle og nedsættende udtryk ”på den forkerte side”); de gik  muligvis på Café Mitropa, i dag: Café M og i hver fald en del på Dschungel i dag: Schlumberland.

Dschungel flyttede i 1978 til Nürnbergerstrasse, og trak både Bowie, Iggy Pop og en masse andre kendte kunstnere og trendsettere med sig. Klubben lukkede 1993 og husede indtil 2021 Hotel Ellington.

Tur til Berlin - Ellington Hotel - hoteller i Berlin

Hvad fik David Bowie til at vælge Berlin?

David Bowie flyttede fra Los Angeles til Berlin, han har i interviews fortalt at det var for at komme på fode igen efter et længerevarende stofmisbrug.

At vælge Berlin var ikke det rette valg for at komme ud af stofferne, Berlin var på det tidspunkt præget af let adgang til stoffer og havde ikke helt den ønskede virkning.

En anden årsag var at han var stærkt inspireret af post-punk musikken fra Berlin, som indeholdt elementer fra punk, elektronisk musik og meget andet.

Bowies musik i Berlin

Tre af David Bowies albums, Low, ”Heroes” og Lodger går under betegnelsen Berlin-trilogien. De er optaget og udgivet i perioden fra 1976 til 1979, hvor af Bowie som nævnt boede i Berlin fra 1976 til 1978.

Bowie optræder desuden i filmen Christiane F – wir Kinder vom Bahnhof Zoo fra 1981, som han også skrev musikken til. Filmen skildrer teenageres stofmisbrug, prostitution og forråede liv i Vestberlin i slutningen af 1970’erne.

Hansa Studios i Berlin

Af de ovennævnte tre albums er “Heroes” indspillede i Hansa Tonstudios ved Potsdamer Platz. Studiet lå ikke langt fra Berlinmuren, og var derfor også kendt som Hansa by the Wall.

Studiet var indrettet i en tidligere koncertsal Meistersaal, og Bowie har i et interview forklaret, hvordan han satte stor pris på den særlige akustik i rummet.

Hansa Studio - Bowie i Berlin

I 1980’erne fulgte Depeche Mode, U2 og Nick Cave David Bowies og Iggy Pops ide med at finde ny inspiration og en ny lyd i Berlin.

Læs mere om Hansa Studios – Hansa by the Wall.

David Bowie Is udstillingen i Berlin 2014 og online

David Bowie Is udstillingen, som startede sin turne i Victoria & Albert Museum i London i 2013 blev vist på Martin Gropius Bau i Berlin maj til august 2014.

Udstillingen blev verden over besøgt at mere end 2 milioner mennesker.

Bowie Berlin

Du kan opleve udstillingen i en online udgave via www.davidbowieisreal.com

Bowie-steder i Berlin

Schöneberg:

 • Schlumberland, Golzstrasse. Den oprindelige Dschungel, før den flyttede til Nürnbergerstrasse
 • Dschungel i Nürnbergerstrasse – indtil 2021 Hotel Ellington. Gennemført Bauhaus arkitektur, men ingen spor af hverken jungel eller David Bowie
 • Cafe M, Golzstrasse. Åbnede i 1979 som Cafe Mitropa. Jeg har tit fået fortalt historier om David Bowies besøg på Mitropa, men det kan ikke være mens han boede i Berlin, for cafeen er først åbnet efter han flyttede. Men han kan sagtens have sat sine ben her
 • Neues Ufer, dengang Anderes Ufer. Lige ved siden af Haupstrasse 155, hvor David Bowie og Iggy Pop boede
 • Hauptstrasse 155. På facaden er der opsat en mindeplade til ære for David Bowie

Charlottenburg

 • Paris Bar, Kantstrasse 152. Baren åbnede i 1977 og tiltrak mange kunstnere. Bowie skulle efter sigende have været glad for at komme her – blandt andet fordi baren ikke var tysk

Kreuzberg:

 • SO36, legendarisk spillested i Kruzberg, hvor Bowie har optrådt og var flittig gæst
 • Hansa Tonstudio ved Potsdamer Platz, hvor Bowie indspillede albummet “Heroes”
  Hansa har rundvisninger og tilbyder også Bowie-ture rundt i byen

Dahlem:

 • Bowie – og Iggy Pop – holdt af at besøge den ekspressionistiske kunstsammenslutning Brücke i Dahlem. På museet hænger et par billeder, som inspirerede til pladecovers og muligvis også til teksten til en af de mest markante Berlin-sange, Heroes
  Du kan læse mere om udstillingerne på Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem
Paris Bar Charlottenburg - David Bowie i Berlin

Tag med på byvandring med David Bowie som tema

Annonce

Tak med GetYourGuide på byvandring med David Bowie tema.

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

2 thoughts on “David Bowie i Berlin

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar