STASI fængslet i Hohenschönhausen

STASI fængslet i Berlin

Besøg det gamle DDR fængsel

STASI fængslet i Hohenschönhausen er i dag et mindested og museum for DDR-diktaturets overgreb på politiske modstandere.

Helt almindelige mennesker, som blot ønskede at forlade DDR, kunstnere, kritikere, og personer, det kommunistiske diktatur syntes stod i vejen, kunne risikere at tilbringe rigtig lang tid her.

Omkring 11.000 fanger har siddet i fængslet i Hohenschönhausen i DDR fra 1951 – 1990.

Stasi fængslet i Hohenschönhausen

Fængslets historie

I 1945 anvendtes området af de sovjetiske styrker, og i kælderen i det tidligere folkekøkken indrettede Sovjets hemmelige politi fængselsceller til varetægtsfængslinger i 1946 og 1947.

I 1951 overtog det nye DDR Ministerium for Statssikkerhed, Stasi, fængslet. Op igennem 1950’erne blev fængslet udbygget med yderligere funktioner, i 1960 med en helt ny fængselsbygning, der var i brug frem til fængslet blev lukket ved Tysklands genforening den 3. oktober 1990.

En velbevaret DDR-hemmelighed

Fænglet ligger i Hohenschönhausen i den østlige del af Berlin.

Fængslet var omgivet af høje bygningerne på alle sider, og området blev spærret af, så her var ikke adgang. Fængslet kunne derfor ikke ses udefra.

Området havde status af militært område, og derfor ikke nærmere angivet på DDR-tidens bykort. Desuden var området omfattet af overflyvningsforbud, så det har været ret umuligt at finde ud af, hvad der lå her.

Det fortælles derfor, at kun få mennesker i DDR kendte til fængslets eksistens, indtil Berlinmurens fald i 1989.

Svært at forestille sig, når man tænker på, hvor stor en del af DDR, der var involveret i STASIs aktiviteter.

Stasi fængslet i Hohenschönhausen

Frihedsberøvelse, fysisk og psykisk tortur

Vi bliver vist rundt i bygningen af en tidligere indsat, der har siddet her nogle år i 1980’erne.

Han viser os nogle rum i kælderen, der kunne fyldes med vand. Et af rummene er helt beklædt med gummi, og det er meget ubehageligt at forestille sig at sidde her i mørket.

De 200 fanger i fængslet så eller mødte aldrig hinanden. På gangene var her røde og grønne lamper, som blev brugt til at sikre, at der altid kun var en fange i en korridor ad gangen.

Vores guide fortæller også, at det var almindeligt at fangerne blev flyttet. Det foregik i en lille lukket bil uden ruder, så ingen vidste, hvor de blev kørt hen. I virkeligheden blev de kørt tilbage til Hohenschönhausen. Det skulle være med til at knække de indsatte, at de ikke vidste, hvor de var.

Det gamle stasi fængsel i Hohenschönhausen
Stasi fængslet i Hohenschönhausen
Stasi fængslet i Hohenschönhausen
Stasi fængslet i Hohenschönhausen

Se udstillingen

Den permanente udstilling viser dokumentation med tekst, fotos og genstande fra fænglet. Audioguides på flere sprog, også på dansk.

Åbent hver dag fra 9 – 18

Adgangen til udstillingen er gratis

Tag med på en guidet rundvisning med en tidligere indsat

Selve fænglet kan kun besøges ved at gå med på de guidede rundvisninger.

Her er det tidligere fanger – kunstnere, borgerrettighedsaktivister, almindelige borgere, der blev anklaget for protester eller forsøg på at flygte – der viser rundt og fortæller deres oplevelser og historie.

I alt er mere end 50 tidligere fanger ansat til at vise rundt og fortælle om fængslet. De fleste rundvisninger foregår på tysk.

Desuden er her ansat knap 50 historikere og andre specialister,  der også er involveret i rundvisningerne – primært på andre sprog.

Rundvisningerne varer 90 min. og koster 6 euro per person. Tjek åbningstiderne på deres site.

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen
Genslerstraße 66

www.stiftung-hsh.de

Følg Berlinblog.dk

Du kan se mere Berlinblog.dk hvis du følger os på email eller på facebook, twitter, instagram og pinterest.

Annonce

Book rundvisning med GetYourGuide

Du kan booke 3 timers rundvisning i Hohenschönhausen med Get Your Guide inkl. afhentning fra valgfrit sted i Berlin 

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar

%d bloggers like this: