Kunst

Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem

Brücke Museum – Kunstsammenslutningen Brücke

IMG_0466

50 års jubilæumsudstilling for ekspressionisterne Brücke

I rækken af kunstmuseer i Berlin kommer man ikke udenom Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem.

Brücke er navnet på en gruppe af fortrinsvist autodidakte ekspressionistiske kunstnere, som blev dannet i Dresden i 1905. Gruppens formål var at ”bygge bro mellem tradionelt tysk nyromantisk maleri og moderne ekspressionistisk maleri”. Gruppen bestod af Fritz Bleyl, Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff og Ernst Ludwig Kirchner, som var gruppens leder. Senere kom Emil Nolde, Max Pechstein og Otto Mueller. Gruppen blev formelt opløst i 1913.

IMG_0461

I 1935, blev de af værkerne som stadig befandt sig i Tyskland, erklæret som entartete kunst (dekadent og degenereret kunst) Det var især avantgarde og ekspressionistiske værker som blev bandlyst og i særdeleshed værker af jødiske kunstnere. Mange værker blev i den forbindelse destrueret af nazisterne.

IMG_0464

Efter 2 verdenskrig købte den tyske stat en del af de Brücke værker, som var blevet opkøbt af samlere i udlandet og i 1967 åbnede Brücke Museum i Berlin.

David Bowies favoritmuseum i Berlin

Hvis man som jeg er David Bowie fan, er det også vigtigt, at tilbage i slutningen af 1970’erne mens David Bowie boede i Berlin, tilbragte han en del tid på Brücke Museum.

Der er især to malerier som kan have spillet en rolle i Bowies musik. Det ene maleri, Roquairol, malet i 1917 af Erich Heckel, kan have være inspirationskilde til Pladecoveret på Davids Bowies plade Hero fra 1978 og er helt bestemt inspirationskilden til Iggy Pop´s plade The Idiot – begge produceret i Berlin. Det er ligeledes inspirationskilden til et portræt som Bowie malede af Iggy Pop i 1976.

Det andet maleri, Liebespaar zwischen Gartenmauern, malet i 1916 af Otto Mueller, kan meget vel have været inspirationkilde til titelnummeret Heroes.

Du kan læse mere om David Bowie i Berlin.

IMG_0465

Brücke Museum viser jubilæumsudstillingen i anledning af 50-året for museets etablering frem til 8. april 2018.

Kunsthaus Dahlem

Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem

Moderne tysk kunst

I nabobygningen til Brücke Museum ligger Kunsthaus Dahlem, som er et museum for modernistisk kunst fra Øst- og Vesttyskland efter 2. verdenskrig.

Museet udstiller skulpturer og malerier, især fra perioden 1945 – 1961 i den imponererende bygning.

Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem

Bygningen har sin helt specielle historie. Opført i 1939-42 med det formål at huse skulptøren og billedhuggeren Arno Brekers værksted.

Arno Breker leverede relieffer og skulpturer til udsmykning af Det Tredje Riges bygningsværker, og værkstedet skulle blandt andet levere skulpturer til projektet Germania, som du kan læse om i indlægget Mythos Germania – Hitlers plan om en verdenshovedstad.

IMG_0457

Efter 2. verdenskrig blev bygningen kortvarigt anvendt af de amerikanske styrker.

Fra 1949 og frem til sin død i 1995 boede og arbejdede Bernhard Heiliger i bygningen.  Bernhard Heiliger er en af efterkrigstidens største billedhuggere og skulptører i Tyskland, og hans værker kan ses i mange tyske byer.

I haven er der udstillet 20 af hans skulpturer.

Brücke Museum og Kunsthaus Dahlem

Begge museer har åbent alle dage 11 – 17, dog holder de lukket tirsdag.

Billet til begge museer koster 8 Euro

Brücke Museum & Kunsthaus Dahlem
Bussardsteig 9, Dahlem
www.bruecke-museum.de  og www.kunsthaus-dahlem.de

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar