Berlins historieOplev Berlin

Mythos Germania – Hitlers plan om en verdenshovedstad

Se udstillingen hos Berliner Unterwelten

Mythos Germania Hitlers plan om en verdenshovedstad

Mythos Germania

Mythos Germania er en udstilling, der viser Adolf Hitlers vision for, hvordan Berlin skulle ombygges. Ombygningen var et led i den nazistiske propaganda, som skulle vise både folk og omverden hvor teknisk overlegne tyskerne var.

Berlin skulle danne forbillede for tilsvarende ombygning af andre storbyer i verden i takt med, at tyskerne opnåede verdensherredømmet.

Berlin skulle under et nyt navn, ”Germania”, gøres til verdenshovedstad.

Mythos Germania   

Udstillingen viser i tekst, billeder og modeller, hvordan de arkitektoniske mesterværker var udtænkt.

Planerne ville føre til nedrivning af op mod 50.000 boliger, påvirke 150.000 beboere, der skulle tvangsflyttes – og en del af arbejdskraften stammede fra jødiske arbejdslejre.

På flere måder har planer og bygningsværker sat sine spor på Berlin og kan stadig ses.

De enkelte bygningsværker

Grundridset i planen var en ”sejrsallé” tværs igennem hele Berlin, en 10 km lang øst-vest akse og en 120 meter bred nord-syd akse. De største af bygningerne skulle udgøres af en kæmpe hal i den ene ende med en kuppel op i 290 meters højde og en kæmpe triumfbue i den anden ende.

Udstillingen viser en blanding af totalitærstat, storhedsvanvid og teknisk overlegenhed. Moderne bygningseksperter har foretaget beregninger af den største af de planlagte bygninger og sagt god for konstruktionen.

Af de planlagte bygninger blev kun én gjort helt færdig og taget i brug, nemlig Olympia Stadium, som i 1936 dannede rammerne om de Olympiske Lege. Et OL, som naziregimet i høj grad anvendte i sin politiske propaganda. Olympia Stadium blev efter en moderat ombygning i 2006 anvendt til WM i fodbold og er i dag et moderne stadion.

Måling af jordbundens bæreevne med Schwerbelastungskörper

Schwerbelastungskörper

Til vurdering af jordbundens bæreevne konstruerede man en kæmpe betonklods, så man kunne foretage målinger og udføre beregninger.

Den 12.000 tons tunge klods fra 1941 lever endnu, og du kan læse mere om den og se, hvor du finder den i artiklen om Rote Insel – Den Røde Ø.

Underjordisk verden

Det fremgår også af udstillingen, at op mod 1/3 af den bygningsmæssige kapacitet skulle findes under jorden.

Det var Hitlers vision at man i takt med ”motoriseringen” af det tyske folk, som var en anden af hans visioner, skulle kunne komme hurtigt og effektivt  – og måske også uset? –til og fra centrum.

Derfor skulle en del af den kørende trafik henlægges til underjordiske veje. Samtidig var Hitler også bevidst om at en kommende krig ville kunne afgøres fra luften, og at Tyskland derfor havde brug for effektiv beskyttelse mod bombardementer.

Enkelte af de underjordiske anlæg, f.eks. tunnelerne under Tiergarten, nåede at blive bygget og kan ses på særlige guidede ture i Berlin.

Se udstillingen

Udstillingen vises af Berliner Unterwelten på U-Bahnhof Gesundbrunnen (U8). Billetkontoret ligger Brunnenstrasse 105.

Priser og åbningstider på www.berliner unterwelten.de

Læs om bunkere i Berlin

Bunkere i Berlin

Læs artiklen om de mange bunkere rundt om i Berlin.

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar