Berlins historieOplev Berlin

Bunkere i Berlin

Sporene fra nazi-tiden

Rundt omkring i Berlin kan man se resterne af bunkere fra nazi-tiden, ikke mindst Hitlers Førerbunker.

Sammlung Boros - kunstgalleri i den gamle Reichsbahnbunker

Bunkere under og over jorden i Berlin

Rundt omkring i Berlin kan man se resterne af bunkere fra nazi-tiden. Nogen havde militære formål, andre skulle beskytte civilbefolkningen mod luftangreb.

Og nazisterne kunne noget med beton. Bunkerne viste sig efterfølgende stort set umulige – eller i hvert fald alt for dyre – at rive ned, så de ligger her endnu og kan ses i gadebilledet. Og flere af dem kan besøges.

Pallasstrasse, Schöneberg

Bunkere i Berlin - Pallasstrasse

Bunkeren er bygget i 1943-45 og skulle have været anvendt til beskyttelse af telefon- og telegrafforbindelser under luftangreb. Men bunkeren blev aldrig helt færdig. Til gengæld lykkedes det heller ikke de amerikanske styrker at sprænge den væk i 1945-46, så den står der endnu.

Bunkere i Berlin - Pallasstrasse

I 1977 blev Pallaseum, et boligkompleks med 500 lejligheder, opført uden om bunkeren, der fortsat er en del af beskyttelsesforanstaltningerne for civilbefolkningen i området.

Sammlung Boros, Mitte

Bunkere i Berlin - Samlung Boros

Bunkeren er opført i 1941-42 som Reichsbahnbunker, der skulle kunne give beskyttelse af op til 3000 togrejsende under luftangreb.

Efter 1945 brugte de russiske styrker den som fængsel for krigsfanger, i DDR-tiden blev den brugt som varelager og efter murens fald var her et par år med technomusik og illegale fester. I 2001 blev bunkeren købt af et japansk investeringsfirma, som lejede bunkeren ud til kunstudstillinger, og i 2003 blev bunkeren videresolgt til kunstsamlerne Karen og Christian Boros, der satte den i stand og indrettede kunstudstilling i bunkeren og en privat penthouse på taget.

Samlung Boros
Samlung Boros

 

Samling Boros
Samlung Boros
Samlung Boros
Samlung Boros

Kunstudstillingerne Sammlung Boros åbnede i 2007, og der er guidede rundvisninger i kunstsamlingerne i selve bunkeren, hvor man bliver lukket ind i hold på 12 personer.

Læs mere om hvordan du tilmelder dig de guidede ture på Sammlung Boros – kunstgalleri i den gamle Reichsbahnbunker.

Flakturm, Gesundbrunnen

Et kæmpe bunkeranlæg med antiluftskytsartileri på toppen opført i 1941-42. Efter krigen forsøgte de franske styrker både at rive anlægget ned, sprænge det og begrave det. En del af anlægget måtte de dog lade stå af hensyn til at S-Bahn ringbanen løber lige ved siden af. Så i dag kan resterne af anlægget ses i et hjørne af Volkspark Humboldthain ved S-Bahn stationen Gesundbrunnen.

Førerbunkeren, Mitte

Bunkere i Berlin - Hitlers Førerbunker

Velsagtens den mest kendte og mest omtalte af alle bunkere. Førerbunkeren blev opført under jorden under en tilbygning bag Rigskancelliet i Wilhelmstrasse.

Bunkere i Berlin - Hitlers Førerbunker

I 1970’erne og 1980’erne har området været udgravet og bunkeren dokumenteret. Først i 2006 kom der skilt op, der angiver bunkerens placering.

Berlin Story Bunker

berlin-story-bunker-aussen

Foto fra Berlin Story Bunker

Berlins historie vist i en bunker fra 2. verdenskrig.

Berlin Story Bunker
Schönebergerstr 23a
www.berlinstory.de

Oplev bunkerne – Berliner Unterwelten

Vil du opleve bunkerne i Pallasstrasse eller i Humboldthain, så har Foreningen Berliner Unterwelten mange fotos, oplysninger og guidede ture på deres site, Berliner Unterwelten.

Annonce

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar