Sachsenhausen

35 km nord for Berlin ligger den tidligere KZ-lejr Sachsenhausen. Lejren blev opført i 1936 til internering af modstandere mod Nazi-regimet, og senere også til fangelejr for jøder, der skulle sendes til udryddelse. I alt har 200.000 fanger passeret lejren fra 1936-45.

Over indgangen til lejren hænger skiltet med Arbeit Macht Frei, og museet inden for vidner om de grusomheder, som dette sorte kapitel i historien indeholder.

Sachsenhausen

Foto fra pixabay.com

Lejren var oprindeligt bygget til at kunne rumme 12.000 fanger men har haft op mod 60.000 fanger ad gangen. Fra 1942 fungerede lejren som udryddelseslejr, og man anslår at op mod 100.000 mennesker har mistet livet her.

Mindested og museum fortæller de grusomste historier. Tortur, tvangsarbejde og fanger, der døde af udmattelse eller blev ofre for fangevogteres tilfældige mishandling. Fangerne blev tvunget til hårdt arbejde, bl.a. i lejrens teglværk, der forsynede bygningsindustrien, eller med at teste holdbarheden i fodtøj ved at gå rundt på en bane med tung oppakning.

Sachsenhausen

Foto fra pixabay.com

En historie, der ender i 1945. I hvert fald for de fleste af os. Museet har været udsat for politisk og racistisk motiveret hærværk. I 1990’erne blev en af barakkerne brændt ned, og også kort før vores besøg har der været hærværk.

I lejren opbyggedes værksted til produktion af falske Pund og Dollar til undergravning af de britiske og amerikanske økonomier, en historie der ligger til grund for den tyske film Die Fälscher fra 2007 (The Counterfeiters):

Fra 1945-1950 blev lejren brugt af russerne, først til Nazi-tyske krigsfanger, senere også til politiske modstandere. I denne periode passerede 60.000 fanger lejren, og det anslås at mindst 12.000 af dem døde.

Det har gjort et meget stort indtryk at besøge KZ-lejren, og derfor vil jeg også gerne slå et slag for den forening, der vedligeholder den danske del af historien om de danskere, der blev interneret i Sachsenhausen under besættelsen.
www.sachsenhausen.dk

Gedänkstatte Sachsenhausen
Straße der Nationen 22

D-16515 Oranienburg

15. marts til 14. oktober: 8.30 – 18.00
15. oktober til 14. marts: 8.30 – 16.30, lukket mandag.

www.stiftung-bg.de

Tilbage i Berlin, nærmere bestemt  på Grunewald station, ligger spor 17 øde hen. Her fra afgik togene med deportation af mere end 50.000 jøder fra Berlin fra oktober 1941 til februar 1945 til bl.a. udryddelseslejren Auschwitz og koncentrationslejren Theresienstadt.

Gleis 17 har siden 1945 stået uberørt som et minde om ofrene.

Gleis 17 - jødisk mindesmærke

På perronkanten står dato for deportationerne med antal og bestemmelsessted.

IMG_2726

Berlinblog.dk om Gleis 17

 

 

Skriv et svar