Berlin i litteraturen

Historie og romaner, der foregår i Berlin

Reklame *

Lidt ferielæsning i eller om Berlin ? Hvad er din favorit? Du er velkommen til at lægge et par kommentarer ind.

Berlin 1936, Seksten dage i august, Oliver Hilmes

Seksten dage i august Berlin 1936

Fra den 1. til 16. august 1936 blev der afholdt Olympiske Lege i Berlin. Vi følger en række personer inden for sport, kultur, magthavere og almindelige mennesker i Berlin, blandt andet den amerikanske forfatter Thomas Wolfe, som opholdt sig i Berlin.
Oliver Hilmes har været igennem arkiver efter dagsbogsnotater og anden dokumentation, og vi får anekdoter, trivia, fakta og historier fra de 16 dage, hvor naziregimet bruger og misbruger OL i sin propaganda.
Historierne om Hitlers reaktion på Jesse Owens guldmedaljer kender vi måske allerede, men det var nyt for mig, at fakkelstafetten til at tænde den olympiske ild stammer fra 1936.
Bogen afsluttes med at fortælle, hvad der blev af bogens personer.

Køb bogen

Berlin – faldet 1945, Antony Beevor

Berlin i litteraturen

Antony Beevor er en sand mester i at skrive historiske fortællinger, der har respekt for historie og læsere.

Grusom beretning om krigens afslutning og kapløbet om at nå først til Berlin. Planen,  dens gennemførelse og de mange skæbner undervejs.

I handlingen indgår også slaget ved Seelow.

Et must read for dig, der er historisk interesseret i 2. verdenskrigs afslutning. Og er du ikke helt overbevist, så tjek også The History Channel’s dokumentar Slaget om Berlin – april 1945.

Køb bogen

Berlin Noir, Phillip Kerr

Kerr

Oprindeligt en krimi-trilogi om Berlin før og under 2. verdenskrig. Hovedpersonen er først politimand, men må som følge af politiets nazificering forlade politiet, og han kommer som kritisk og hårdkogt privatdetektiv ofte i politiets søgelys. Det er en tysk “Philip Marlowe”, der færdes i 1930’ernes og 1940’ernes Berlin.
Trilogien har udviklet sig til nu at indeholde 9 bøger, de sidste foregår efter krigen.

Køb bogen

Goodbye to Berlin, Christopher Isherwood

Isherwood    IMG_0013

Isherwood har skrevet et par fantastiske Berlin Stories, der tager udgangspunkt i hans eksil i Berlin fra begyndelsen af 1930’erne. Hitlers nazister har overtaget magten, og dette bliver til sidst også åsagen til, at Isherwood må forlade Tyskland. Romaner fra en tid, som Berlin undertiden længes efter i dag.

I Nollendorfstrasse er der opsat en lille mindeplade på det hus, Isherwood boede i. Og er du til mere Isherwood, så prøv en Isherwood Neighbourhood Walking.

Køb bogen

Alene i Berlin, Hans Fallada

Fallada     iIMG_0021

Bogen er baseret på virkelige hændelser under Nazi-regiment. Bogen, der blev udgivet i censureret udgave i DDR i 1947 og i en dansk oversættelse af den fulde version i 2012, handler om beboerne i opgangen Jablonskistrasse 55 og deres daglige kamp for at overleve. Opgangen er en mindre version af det tyske samfund, og de er her allesammen. Stikkerne, Gestapo, småsvindlerne, jøderne, nazisterne, og det ældre ægtepar Quangel, som mister deres eneste søn og gør derfor deres eget stille oprør mod Hitler. Virkelighedens Quangel hed Hampel og boede i Amsterdamerstrasse i Wedding.

Køb bogen

Elleve dage i Berlin, Håkan Nesser

fullsizeoutput_acd

Den kærlige og noget enfoldige Arne får på farens dødsleje til opgave at tage til Berlin for at finde moren. Og pludselig står han på gaden i Berlin med sin livsklogskab og tyskkundskaber, som begge er stærkt influeret af en sikkert velmenende onkel. Han møder kærlighed, ondskab – og hekseri.

Køb bogen

Dengang vi drømte, Clemens Meyer

Clemens Meyer Dengang vi drømte

Jeg har taget den med her, selvom den slet ikke foregår i Berlin men i Leipzig. Den er en gribende skildring af en flok teenagere i tiden lige efter Murens fald, og så er det nok lige meget, hvor den foregår. Clemens Meyers er selv fra Leipzig, og Dengang vi drømte er hans debutroman fra 2006. Det er en moderne klassiker om illusionerne i DDR, om drengenes drømme og håbløsheden, da de efterhånden må se skuffelser i øjnene og om de forandringer, de oplever i tiden omkring Tysklands genforening.

Køb bogen

Savnet, Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld - Savnet

Stasi agenten Hausser har svært ved at acceptere tidernes skiften i løbet af 1989 og klamrer sig til de fæleste metoder for at bevare magt og kontrol.

I 2014 bliver den tidligere politimand – og bogens hovedperson – Thomas Ravn opsøgt af Louise, der søger hjælp til at finde sin bror, der er forsvundet og nu muligvis er i Berlin.

Og Berlin er det første, der får de to historier til at hænge sammen. Det er en god fortælling med et spændende plot.

Køb bogen

Plan D, Simon Urban

ItemImage.aspx-2

Hvad nu hvis Berlinmuren aldrig var faldet? Hvis DDR i stedet for at blive genforenet med Tyskland var blevet genoplivet og nu levede i bedste velgående afsondret fra den vestlige verden. En pudsig præmis for denne bog, som er en krimi i Østberlin, hvor politiinspektør Martin Wegener får hjælp af en kollega fra Vestberlin til at opklare et mord, der trækker tråde op i de højere politiske lag.

Køb bogen

Russerdisco, Wladimir Kaminers

russendisko_100

Wladimir Kaminers kultklassiker Russendisko fra 2000 er netop udkommet på  dansk. Jeg har endnu ikke fået læst bogen, men glæder mig til at læse Kaminers 50 efter sigende meget gribende og morsomme beretninger om immigranter i 1990’ernes Berlin.

Køb bogen

Andre bøger om Berlin

Annonce

Fandt du ikke, hvad du søgte, kan du søge og købe bøger om Berlin her:

Bog & ide

* Jeg skriver om bøger efter eget valg og giver udtryk for mine egne meninger. Denne artikel er anført som Reklame for Saxo og Bog & Ide, da jeg har indsat betalte links til, hvor du kan købe bøgerne, og jeg modtager en betaling, når du køber dem.

 

One comment

Comments are closed.