Alternative shoppingoplevelser: Food
Kreativiteten i Berlin
Berlin har mange små og meget kreative forretninger.
Tidligere var mange af de trendy butikker et resultat af kombinationen af mange års mangel på arbejdspladser og adgangen til små og relativt billige butikslejemål.
Efterhånden er der i Berlin opstået en start-up kultur, hvor både kreativitet og holdninger til forbrug og miljø spiller en endnu større rolle.
Jeg vil ikke have den pakket ind
Et af eksemplerne på Berlins start-up kultur er et supermarked, hvor alle varerne sælges uden emballage.
Et supermarked er ikke nemt at etablere. Det kræver ressourcer og konkurrencen er hård. Medmindre man virkelig formår at differentiere sig fra de allerede etablerede, f.eks. ved at ramme en meget præcis trend hos forbrugerne.
Hvor irriterende er det lige, at halvdelen af det, man har slæbt med hjem skal slæbes ud som affald? Sikke et spild.
I miljøet og den gode komforts navn kan man så bare købe varerne uden indpakning. Original Unverpackt, Wienerstrasse i Kreuzberg er et nyt supermarked sådan lidt a la den gamle købmandsbutik, indbydende, bare i en langt mere moderne version.
Også i Neukölln er der et lille supermarked, Biosphäre i Weserstrasse, hvor varerne sælges uden Emballage.
Restaurant mod madspild
Restlos Glücklich er den første restaurant i Berlin mod madspild.
Hvert år ender tonsvis af mad fra producenter, grossister og detailhandel som affald, og det har konsekvenser for både miljø og fødevareforsyning. Det problem har Restlos Glücklich sat sig for at gøre noget ved, og efter at have læst en artikel om Københavns første restaurant med overskudsmad, gik de i gang.
Vi har tidligere besøgt restauranten og blogget om Restlos Glucklich.
SirPlus – supermarked mod madspild
Fødevarer med ikke helt perfekt udseende sagtens kan anvendes, ligesom varepartier fra blandt andet Metro, som ikke længere er salgbare, men stadig lever op til kvalitets- og hygiejnekontrollen hos SirPlus.
SirPlus giver en oplevelse af at være med til at gøre en forskel. Desuden kan fødevarerne faktisk se ret sjove ud, og endelig luner det ret godt i budgettet at overskudsvarerne er op 70 % billigere i forhold til almindelige butikker.
SirPlus har allerede tre supermarkeder i Berlin. Her kan du læse mere om SirPlus.
Street food – bare ikke på gaden
En trend, der også ses i mange andre storbyer, er street food, og det gælder også i Berlin. Fødevarer er forholdsvis let at gå til som start-up virksomhed, og i Berlin går de kreativt tilværks.
Faktisk er det i Berlin kun tilladt at sælge fødevarer fra separate områder, så begrebet street food er lidt misvisende, når det foregår indendørs eller i særligt indrettede områder. Men dem er der heldigvis flere af. Mine to favoritter er Markthalle 9 i Kreuzberg og Berlin Village Market i Friedrichshain.
Markhalle 9 er fra 1891 og bygget som en torvehal, som skulle forsyne denne del af Kreuzberg med friske fødevarer. Hver fredag og lørdag er her street food marked med mad, øl og vin. Udover street food sælger de også et stort udbud af fødevarespecialiteter til at tage med hjem.
Neue Heimat åbnede i 2014 og afholder hver søndag Berlin Village Market, som er et street food marked fra kl 12 og resten af dagen.
Neue Heimat ligger på RAW-området, som er et nedlagt S-togs værksted. Her finder du en række små boder med mad, vin og øl. I en del af Berlin Village Market er der desuden søndagsjazz.
Af de oprindelige 14 Markthalle rundt om i Berlin er der food marked i tre af dem. Det kan du læse mere om i indlægget om Markthalle – Berlins Torvehaller.
Jeg vender tilbage med mere alternativ shopping med trends og kreativitet inden for andre kategorier.