Alternative shoppingoplevelser: Food

Berlin har mange små og meget kreative forretninger.

Disse trendy butikker er sikkert et resultat af kombinationen af mange års mangel på arbejdspladser samt adgang til relativt billige butikslejemål, og der er efterhånden opstået en start-up kultur, hvor både kreativitet og holdninger til forbrug og miljø spiller ind.

Gennemført tysk 50’er og 60’er stil

28166097 52_Sorgenfrei01

Et sjovt eksempel er Café Sorgenfrei, Golzstrasse i Schöneberg. Her har de to gæve gutter indrettet en kombination af genbrugsbutik med speciale i tysk 50’er og 60’er stil og café. Forretningen/caféen har efterhånden ligget her i nogle år. Her serveres kaffe og kage, og her sælges møbler, køkkengrej, indretning og gamle tidskrifter fra 1950’erne og 1960’erne.

Her er både hyggeligt at være og mange sjove gamle genbrugsting til at skabe stemning eller til at tage med hjem.

Jeg har dog endnu tilgode at se, hvornår stolen under mig bliver solgt, mens jeg sidder og drikker kaffe.

Jeg vil ikke have den pakket ind

IMG_3011 IMG_3021

Et andet resultat af Berlins start-up kultur er et supermarked, hvor alle varerne sælges uden emballage. Et supermarked er ikke nemt at etablere. Det kræver ressourcer og konkurrencen er hård. Medmindre man virkelig formår at differentiere sig fra de allerede etablerede, f.eks. ved at ramme en meget præcis trend hos forbrugerne. 

Hvor irriterende er det lige, at halvdelen af det, man har slæbt med hjem skal slæbes ud som affald? Sikke et spild. I miljøet og den gode komforts navn kan man så bare købe varerne uden indpakning. Original Unverpackt, Wienerstrasse i Kreuzberg er et nyt supermarked sådan lidt a la den gamle købmandsbutik, indbydende, bare i en langt mere moderne version.

IMG_3015 IMG_3017
Også i Neukölln er der et lille supermarked, Biosphäre i Weserstrasse, hvor varerne sælges uden Emballage.

Restaurant mod madspild

img_0090

Restlos Glücklich er den første restaurant i Berlin mod madspild.

Hvert år ender tonsvis af mad fra producenter, grossister og detailhandel som affald, og det har konsekvenser for både miljø og fødevareforsyning. Det problem har Restlos Glücklich sat sig for at gøre noget ved, og efter at have læst en artikel om Københavns første restaurant med overskudsmad, gik de i gang.

Vi har tidligere besøgt restauranten og blogget om Restlos Glucklich.

SirPlus – supermarked mod madspild

IMG_7677

Fødevarer med ikke helt perfekt udseende sagtens kan anvendes, ligesom varepartier fra blandt andet Metro, som ikke længere er salgbare, men stadig lever op til kvalitets- og hygiejnekontrollen hos SirPlus.

SirPlus giver en oplevelse af at være med til at gøre en forskel. Desuden kan fødevarerne faktisk se ret sjove ud, og endelig luner det ret godt i budgettet at overskudsvarerne er op 70 % billigere i forhold til almindelige butikker.

Læs mere om SirPlus.

Street food – bare ikke på gaden

En trend, der også ses i mange andre storbyer, er street food, og det gælder også i Berlin. Fødevarer er forholdsvis let at gå til som start-up virksomhed, og i Berlin går de kreativt tilværks.

Faktisk er det i Berlin kun tilladt at sælge fødevarer fra separate områder, så begrebet street food er lidt misvisende, når det foregår indendørs eller i særligt indrettede områder. Men dem er der heldigvis flere af. Mine to favoritter er Markthalle 9 i Kreuzberg og Berlin Village Market i Friedrichshain.

Markhalle 9 er fra 1891 og bygget som en torvehal, som skulle forsyne denne del af Kreuzberg med friske fødevarer. Hver fredag og lørdag er her street food marked med mad, øl og vin. Udover street food sælger de også et stort udbud af fødevarespecialiteter til at tage med hjem.

Markthalle Neun Markthalleneun

Neue Heimat åbnede i 2014 og afholder hver søndag Berlin Village Market, som er et street food marked  fra kl 12 og resten af dagen.

IMG_2958 IMG_2960

Neue Heimat ligger på RAW-området, som er et nedlagt S-togs værksted. Her finder du en række små boder med mad, vin og øl. I en del af Berlin Village Market er der desuden søndagsjazz.

Der findes i alt 14 Markthalle rundt om i Berlin. Jeg har besøgt de tre af dem og skrevet her om Markthalle.

Jeg vender tilbage med mere alternativ shopping med trends og kreativitet inden for andre kategorier.

 

 

Skriv et svar