Gentrificering – betydning og reaktioner

Gentrificering i Berlin og hvordan den påvirker byens charme, udvikling og vækst med eksempler på konsekvenser af og reaktioner på gentrificeringen.

Byudvikling, spekulation og konsekvenser

Hvad er gentrificering?

Gentrificering er et begreb inden for byudvikling, der beskriver udvikling og fortrængning i et område. Det dækker over den effekt, der opstår på et område, når det på grund af sin charme og mangfoldighed bliver mere attraktivt for andre målgrupper med højere indkomster.

De oprindelige beboere eller brugere presses dermed væk fra området som følge af højere huslejer, højere ejendomsskatter og måske højere priser i områdets detailhandel.

Ordet gentrificering kommer af engelsk og kan oversættes til at gøre herskabeligt. Ældre, charmerende – men måske også udslidte – bydele skal gøres herskabelige. Så kan folk med indkomst, penge og lyst til forbrug komme til fadet og bidrage til byens slukne økonomi.

Gentrificering i Berlin

Gentrificering af byområder

Gentrificeringen sker ofte sammen med sanering eller byfornyelse. Og det kan i endnu højere grad forstærke problemet. Fornyelsen sker ofte for at forbedre boligforhold, rydde op i kriminalitet og armod samt skabe arbejdspladser.

Gentrificering er til en vis grad en naturlig udvikling i en by. Men samtidig er den også med til at fjerne bydelens oprindelige præg og identitet. Befolkningssammensætningen, arbejdspladser, butikker, café- og restaurationsliv skifter karakterer, og til sidst ender det hele med at ligne alle andre steder i byen. Og byen kommer til at ligne alle andre byer.

Alt imens flytter de oprindelige lavindkomstgrupper – kunstnere, studerende, arbejdsløse – til andre bydele. Og disse bydele kan så vente på at blive de næste i rækken af steder, der skal saneres.

Gentrificering i Berlin

Hvordan påvirker vi selv gentrificeringen?

Vi er alle med til at fremme gentrificering. Når vi besøger og handler i boheme-agtige områder, når vi lejer os ind på et værelse, eller – endnu værre – køber en lejlighed i sådanne omgivelser. Det er altsammen med til at forandre de karakterer, vi oprindeligt satte pris på.

Sanering, oprydning og fornyelse – som leder til gentrificering – kræver en stor inddragelse af brugerne, en høj grad af bevaring af det oprindelige miljø og endelig en skarp fokusering på, hvilke problemer saneringen er sat til at løse for at den kan blive en succes .

Områdets oprindelige beboere, brugere, kunder og andre sympatisører bliver stillet ringere med dyrere omgivelser. Og reaktionerne der på spænder fra protester og demonstrationer til husbesættelser og mere voldelige aktioner.

I Berlin ses bilafbrændinger som en hyppig reaktion på pengestærkes indryk i områder, som aktivisterne betragter som deres.

Gentrificering i Berlin

Gentrificering i Berlin

Store dele af Berlin har været igennem gentrificering. Her er masser af eksempler på små oaser, der ikke længere er plads eller råd til i byen. Kunstkollektivet og det alternative område Tacheles i Mitte og strandbarerne langs Spree er nogle af de mest tydelige.

I mange områder i Berlin, for eksempel i Neukölln og Friedrichshain, ser en del af beboerne en stigende gentrificering.

Ofte får tilflyttere, turister og investorer skylden.

Gentrificering i Berlin

Vil du vide mere?

Er du skrap til tysk, og vil du vide mere om gentrificering, så tjek tv-stationen RBBs indslag Berlin – går byudviklingen i den rigtige retning?

Endnu mere om byudvikling

Holzmarkt 25

Et interessant og positivt indslag i udviklingen af Berlin er det skæve og alternative område, der er under opbygning langs floden Spree i Friedrichshain. Det kan du læse mere om i artiklen om Holzmarkt 25.

Også interessant: Læs mere om Berlins bydele

Berlins bydele

Du kan læse mere om de enkelte bydele i Berlin.

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar

%d bloggers like this: