Arkiv - ikke længere aktuelt

DDR Limited – Central Berlin

Stephan Schilgen er en legende inden for DDR-design

Central Berlin

Central Berlin har samlet klenodier fra DDR-tiden og viser øst-arkitektur og -design inspireret af rumforskning, våbenindustri og vestlige luksus i forretningen/galleriet på Strausberger Platz.

Central Berlin DDR Design

Det her er ikke den sædvanlige Ostalgie, som beskriver den nostalgiske længsel efter DDR-tidens stemning og livsstil med tristesse i brune nuancer og loppemarkedsfund fra Berlin, men langt mere en samlers og liebhavers kærlighed til design og arkitektur. Øst- eller vestfra.

Central Berlin

Central Berlin

Et af klenodierne er det gamle skilt fra Aeroflots Berlin-kontor.

Stalins arkitektur i Berlin – Stalinbau

Området omkring Strausberger Platz er i sig selv et minde om DDR- og sovjet-arkitektur. Bydelen blev udbombet i slutningen af 2. verdenskrig, og DDR-styret opbyggede i 1950’erne en ny bydel med forbillede i sovjetisk arkitektur og som modpol til – eller inspireret af, om man vil – USAs skyskrabere i bl.a. New York og Chicago. I dag er bygningerne totalt fredede og optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Det var i øvrigt under bygningen af Strausberger Platz og husene omkring at arbejderne i 1953 nedlagde arbejdet i protest mod de højere arbejdskvoter. Dette startede en folkeopstand, som brutalt blev nedkæmpet af sovjetiske styrker den 17. juni 1953. Men det er en helt anden historie…

Central Berlin DDR Design

Central Berlin

Stephan Schilgen, som står bag Central Berlin er ikke hvem-som-helst. Han har samlet på møbel- og designikoner siden barndommen, drevet restaurant i Kreuzberg, designet barer, hoteller og forretninger og indrettet for Chanel og Bvlgari.

Stephan Schilgen Central Berlin

Vi får en lang snak med ham i forretningen, hvor han begejstret fortæller om sine mange fund. De fleste har han oplagret i en lagerbygning ikke langt fra Flughafen Tegel.

Klenodierne er ikke til salg, men kan dog lejes til filmoptagelser, fotosessioner og Berlins modemesse. DDR-Limited henviser til, at man kan købe et meget begrænset udbud af DDRs historie hos Central Berlin.

DDR Limited Central Berlin DDR Design

Besøg butikken

Et godt indtryk af DDR-arkitekturen og designklenodierne kan man få i bogen DDR Limited, som kan købes i forretningen Central Berlin, på amazon.com og hos visse boghandlere og designbutikker, f.eks. Gestalten i Bikinihaus.

Central Berlin
Strausberger Platz 16-18, Friedrichshain

Berlinblog.dk

Inspiration, indtryk og oplevelser fra et anderledes Berlin. Byens puls, kultur, historie, kunst, mad, nye trends og berlinerne.

Tak for at du læser med. Skriv gerne en kommentar